Осум места каде НИКОГАШ не го оставајте вашиот телефон

Бројни студии сугерираат дека мобилните телефони се поврзани и имаат негативни ефекти врз плодноста на мажите.

Така, на пример, според истражувањата на израелските научници, разговорите на мобилен телефон повеќе од еден час на ден и да го чувате телефонот во џебовите од панталоните, се поврзуваше со почеста појава на намалена плодност

Бројот на сперматозоиди е исто така намален кај оние кои ноќевале со мобилните до креветот или разговарале додека го полнеле уредот. Исто така, постојат силни препораки телефонот никогаш да не се користи за забава на малите деца, бидејќи постојат индикации дека тоа може да влијае на мозокот на децата. Децата на возраст под две години никогаш не треба да имаат пристап до мобилен телефон, додека на постарите деца може да им се овозможи пристап до петнаесет минути на ден, со родителски надзор, за да обезбедат дека содржината што ја гледаат се однесува на деца.

Еве неколку други совети како да ја намалите изложеноста на зрачење.

Никогаш не го носете вашиот мобилен телефон во џеб
Иако многумина носат телефон во џеб, не правете го тоа ако е вклучен телефонот. Зголеменото зрачење влијае на репродуктивните органи и истражувањата покажуваат дека тоа влијае на машката плодност, како и болки во грбот.

Не близу до градите
Постојат истражувања кои велат дека зрачењето го зголемува ризикот од карцином на дојка. Иако нема цврсти докази, најбезбедно е да го чувате во вашата торба. Ова е особено точно за оние кои имаат електронски уреди кои ја поддржуваат работата на срцето.

Не спијте со вашиот мобилен телефон
Не го чувајте вашиот мобилен телефон под креветот или перницата ноќе, особено ако не е на полначот, пред се затоа што може да предизвика единицата да се прегрее и експлодира. Светлото на екранот исто така може да го наруши сонот и главната опасност е зрачењето.

Исклучете го полначот
Не го наполнувајте телефонот премногу долго бидејќи може да ја оштети батеријата. Никогаш не ставајте го во фиока или под перница бидејќи тоа може да предизвика телефонот да се прегрее.

Не го чувајте блиску до лицето
Прикачувањето на телефонот на лицето може да биде опасно заради бактериите што се наоѓаат на него. Може да предизвика иритација на кожата и акни.

Не во касетата за автомобили
Не е добра идеја да го оставите вашиот мобилен телефон во касетата за автомобили бидејќи може да се загрее. Ова може да резултира во оштетување на батеријата или на екранот, со што се зголемува зрачењето.

Не на светло сонце
Од истата причина, вашиот телефон не треба да се вади на сонце, да речеме на плажа. Оштетените телефони, покрај финансиските трошоци, се опасни и за здравјето.

Немојте да го носите во бањата
Многумина го носат телефонот во тоалет, особено во голем итен случај. Бањите се бактериски садници, и токму тука телефонот што ќе го ставите на лицето ќе ги собере најмногу. Влагата за време на тушот исто така може да го оштети телефонот, што во случај на поправка, се смета дека го оштетува самиот телефон, така што гаранцијата нема да ви важи.

Related Articles