Simjacker се користи за шпионирање на луѓе веќе две години

Во некои случаи, вашата SIM картичка може да претставува поголем безбедносен ризик од софтверот на вашиот телефон. Истражувачите од AdaptiveMobile Security велат дека откриле нова ранливост, наречена Simjacker, користена од неименувана компанија за надзор за да ги шпионираат уредите на луѓето.

Simjacker работи со испраќање на текстуални пораки што содржат упатства за стара апликација за прелистувач S @ T, која е поддржана на СИМ-картичките на некои телеком провајдери. Онаму каде што S @ T првично беше наменет да го започне прелистувачот, да пушта аудио или да иницира нормални активности на телефони, Simjacker го користи за да добие информации за локацијата и броеви на IMEI кои подоцна се испраќаат до остварениот уред (повторно користејќи СМС) што снима податоци.

Она што е важно е дека пристапот е беспрекорен. Иако користи СМС, нема да добиете известувања. Натрапникот може да прима чести информации без да ја открие својата активност.

Компанијата за набљудување, наводно, го користи Симјакер во повеќе од 30 земји (главно на Блискиот исток, Северна Африка, Азија и Источна Европа) најмалку две години. Додека повеќето цели се „проверуваат“ само неколку пати на ден во текот на долг временски период, малкумина беа насочени стотици пати неделно – 250 во случајот со најистакнатите цели. Не се верува дека станува збор за кампања за масовно набљудување, но AdaptiveMobile исто така не кажа дали е користена за следење на криминал или за други цели, како што е шпионирање на политички дисиденти. Компанијата започнува „многу софистицирана“ операција, соопшти „AdaptiveMobile“.

Related Articles