БЕСПЛАТЕН WiFi е опасна замка !

Дали би дозволиле некој да ги прочита вашите доверливи писма, да ги гледа вашите фотографии или да ја влезе во вашата банкарска сметка? Ова е сè што може да се случи додека сте задоволни со поврзување на бесплатно WiFi во кафетерија или во хотелска соба.

Сите мрежи кои се бесплатни, вклучително и аеродромските мрежи – се мрежи со висок ризик и се слабо одбранети. Ако поврзете на необезбедени телефони на такви мрежи – вашите податоци или фотографии лесно можат да бидат злоупотребени.

Влегувањето во таков отворен систем е многу лесна задача за хакерите кои можат да ги злоупотребуваат сите ваши податоци.

-Се чини како да користите јавен тоалет. Не знаеме што се случува на таа мрежа. Сосема е можно некој што има лоши намери и кој, благодарение на слабостите на мрежата, да влезе во вашиот слабо заштитен телефон или лаптоп и да ги собере потребните информации – се вели дека е прикачен на таа мрежа, на следната табела или во соседната просторија изјави Зоран Станојевиќ, ИТ стручњак во областа на безбедноста

Тој советува дека најдобро е да купите картичка за какво било патување надвор од земјата каде немате мрежа за мобилна телефонија што ја плаќаме на нашиот давател на услуги – дозволувајќи ни да имаме платен пристап до Интернет. Тоа е најдобар начин да го заштитиме нашиот телефон, наместо со пристап до бесплатни мрежи што се целосно отворени.

-Пристапот до бесплатна wi-fi мрежа е ист како да користите компјутер на работа. На вашиот компјутер може да му се пристапи на работа од локален администратор и доколку станува збор за лозинка, секој може да пристапи до вашиот компјутер – објаснува Станојевиќ, прецизирајќи – дека не знаеме кој е администраторот на бесплатната мрежа.

Related Articles